Wat is nu luchtdicht monteren ?

 

De voordelen van luchtdicht bouwen.

Iedereen wil graag comfortabel wonen en werken. Dat betekent dat gebouwen en woningen ervoor moeten zorgen dat de warmte binnen blijft en dat andere weersomstandigheden zoals regen en wind buiten blijven. Met het luchtdicht afsluiten van uw woning, zorgt u voor een groot woon comfort. Maar wat houdt luchtdicht bouwen precies in? En wat zijn hier de voordelen van?

Wat is luchtdicht bouwen?

Wanneer de warme lucht van de binnenkant van een gebouw in aanraking komt met de koude buitenlucht onstaat er condens in de constructie. Dit zorgt voor een vermindering van het isolerend vermogen van de constructie. Luchtdicht monteren zorgt ervoor dat er geen ongewenste luchtstromen via kozijnen de woning binnen dringt. Deze luchtstromen, ook wel tocht genoemd, komen binnen via naden en kieren in een woning.  Luchtdicht bouwen c.q.monteren blijft het isolerende vermogen van de constructie gewaarborgd en het comfort van een gebouw optimaal. Luchtdicht bouwen wordt zowel toegepast bij nieuwbouw als bij renovatie.

Luchtdicht bouwen, oftewel het minimaliseren van ongewenste luchtstromen door de gebouwschil, is om een aantal redenen belangrijk:

Vermindering energieverlies
Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de gebouwschil worden ongewenste luchtstromen voorkomen. De lucht die binnenkomt hoeft dus niet steeds opnieuw opgewarmd (winter) en afgekoeld (zomer) te worden, iets wat veel energie kost.

Comfort
Grote luchtlekken in de gevel kunnen comfortproblemen veroorzaken. Dit betekent concreet dat mensen last hebben van tocht. Door deze luchtlekken te dichten wordt tocht in het gebouw geminimaliseerd.

Voorkomt vochtproblemen door condensatie
Wanneer de constructie niet luchtdicht is, stroomt vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan deze warme binnenlucht gaan condenseren. Dit leidt veelal tot schade en verminderd de levensduur van veel bouwelementen.

Waterdicht
Om een waterdichte uitwendige scheidingsconstructie te verkrijgen zijn correct uitgevoerde luchtdichtingen nodig. Door de zuigende werking van infiltratie kan vocht diep in de constructie doordringen met lekkageverschijnselen tot gevolg.

Geluidwering
Een gebrek aan luchtdichtheid kan leiden tot tegenvallende geluidwerende prestaties. Luchtlekken zorgen namelijk voor een verminderde geluidsisolatie, vooral in de hogere tonen.

 

Naast de voordelen die luchtdicht bouwen met zich meebrengt wordt er ook voldaan aan de huidige wetgeving. Bouwen op deze manier is belangrijk voor het behalen van de nieuwe BENG - norm. Deze norm heeft betrekking op de mate waarin een woning of gebouw energiezuinig is. De BENG - norm vervangt  per 1 januari 2020 de oude EPC - norm.

Wij verwerken  tapes om de kozijnen luchtdicht te monteren van het Zwitserse bedrijf SIGA.  SIGA is marktleider in de ontwikkeling en productie van producten voor een wind- en luchtdichte gebouwschil. Alle producten zijn vrij van gifstoffen en oplosmiddelen .

 

 

Onderstaand de handleiding voor het luchtdicht monteren van kozijnen in een wand van houtbouw en stenen/beton

 

Wij maken gebruik van elektrische hulpmiddelen op de kozijnen zo efficiënt mogelijk te monteren. Zoals deze mini-kraan