Gelaagd letsel- en doorvalveilig glas


Wij voorzien onze kozijnen waar nodig van gelaagd letsel- en doorvalveilig glas voor uw veiligheid. Het productaanbod bestaat uit diverse typen en combinaties van twee of meer glasplaten die samen met een of meerdere folielagen tot één geheel zijn gevormd. In geval van breuk blijven de fragmenten aan het elastische pvb-folie vastzitten, zoals bij de voorruit van uw auto. Hierdoor is het glas letselveilig en doorvalveilig (samen met andere functionaliteiten, zoals inbraakwerend, zonwerend of geluidswerend).

Wat betekent 44.2 (33.2 of 55.2) in de glasopbouw

44.2 gelaagd glas bestaat uit 2 lagen enkel glas en 2 lagen folie t.w.

4mm enkel glas helder
2 lagen heldere folie
4mm enkel glas helder

 

Geluidswerend glas

 

Isolatieglas houdt maar een beperkt deel van alle storende herrie van buiten goed tegen. Vaak is meer geluidsisolatie wenselijk/noodzakelijk om het mooi stil in huis te krijgen.

Onze geluidswerende beglazingen kunnen tot wel tot een kwart het geluidsniveau reduceren ten opzichte van de standaard tweevoudig isolerende beglazing.

 

Brandwerend glas

 

Het gebouw dient te voldoen aan de Bouw wet- en regelgeving. Hieruit kan de eis worden gesteld dat het gebouw (gedeeltelijk)brandvertragende glas dient te voorzien.

Brandwerend glas is breed toepasbaar en kan desgewenst ook worden voorzien van diverse zonwerende en warmtewerende coatings, beveiligings- en veiligheidsfolies. Naast deze uitgebreide toepassingsmogelijkheden en brandveiligheid bieden de brandwerende beglazingen ruime architectonische vrijheid.

Verzekerde veiligheid
De brandwerendheid van glas dient altijd te worden aangetoond met een testrapport van een door de Europese Unie aangewezen onafhankelijk instituut. De test wordt altijd uitgevoerd op de gehele constructie waarin het glas is geplaatst, dus inclusief kozijn en beglazingsmaterialen. In het testrapport staat vermeld op welke criteria (E, EW, of EI) is getest, welke tijdsduur is behaald en in welke constructie en details is getest.

 

U-waarde

 

Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie.

Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe hoger derhalve de isolatiewaarde.

De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde (Rm-waarde). Vaak wordt de Rc-waarde gebruikt voor vloer, wand, en dakoppervlak en wordt de U-waarde gebruikt voor het berekenen van de isolatiewaarde van ramen de Uw-waarde (Ug-waarde van het glas en de Uf-waarde van het kozijn)

 

Hoeveel weegt een ruit?


Het soortelijk gewicht van glas is 2,5 kg per millimeter dikte per vierkante meter glas.

Bijvoorbeeld:
Een ruit van 2000 x 1000 mm in de dikte 6 mm weegt: oppervlakte 2,5 kg x 6mm x 2,0m² = 30 kg.

Tel bij gelaagd glas de dikte van de glasbladen bij elkaar op, de massa van de folie is ca. 250 gram / m².

 

3-voudig (triple) HR+++ glas, opbouw 4-15-5-15-4, afmeting 3.000mm x 2.500mm (bijvoorbeeld een schuifpui)

4mm+5mm+ 4mm= 13mm  x 2,5kg x 7,5m² = 243,75 kg

 

3-voudig (triple) HR+++glas, opbouw 6-16-6-15-44.2, afmeting 1000mm x 2.500mm (bijvoorbeeld in balkondeur)

6mm+6mm+(4mm+4mm)= 20mm x 2,5kg x 2,5m²= 125kg + (2 x folie 250gr x 2,5m²= 1,25kg)= 126,5kg

 

Thermische breuken

 

Thermische breuken ontstaan vooral aan het einde van de herfst, in de winter en aan het begin van de lente. Maar ook hartje zomer kun je zomaar te maken krijgen met een thermische breuk in het (isolatie)glas. Zonder zichtbare oorzaken breken glasplaten. In de herfst en lente is de buitenlucht vaak nog erg koud, terwijl de zonkracht nog of al wel groot genoeg is om het glas lokaal behoorlijk te verwarmen. In de zomer is het juist regelmatig erg heet buiten (zeker als de zon direct op het glas schijnt), waarna een lokale afkoeling zorgt voor spanning op de ruit door temperatuurverschillen.

Thermische breuken ontstaan juist door deze temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Glas is een slechte warmtegeleider, in tegenstelling tot veel andere materialen, zoals metaal. Als bijvoorbeeld de zon of een verwarming/kachel een glasplaat plaatselijk verwarmt, wordt deze warmte slecht weggevoerd en/of ongelijkmatig verdeeld. 

Wanneer er bij floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30-40°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Ook de locatie van de verwarming of sterke afkoeling speelt een rol, net als het soort glas. Het warme deel zet uit, terwijl de koude delen hun vorm behouden. Daardoor breekt de ruit op een zeer herkenbare manier: Meestal begint de breuklijn loodrecht vanuit rand van het glas en loopt daarna in een grillige vorm verder.

Voorkomen
Thermische glasbreuken kan men eenvoudig voorkomen door temperatuurverschillen aan verschillende zijden van het glas te vermijden, bijvoorbeeld:

> Jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing plaatsen;
> Verwarmingselementen (bv kachels) niet te dicht bij de beglazing plaatsen;
> Het glas niet beschilderen of beplakken met bijvoorbeeld plakfolie of posters;
> Geen grote voorwerpen plaatsen aan de binnenkant dicht achter de ruit;
> Handelingen voorkomen, die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld in de zomer met         de tuinslang koud water spuiten op een door de zon verwarmde ruit);
>Door gehard glas toe te passen: Dit is speciaal thermisch behandeld glas, dat tot 5x grotere temperatuurverschillen                aankan.

Geen garantie
Glasproducenten en glaszetters worden vaak voor thermische breuk verantwoordelijk gehouden en gevraagd de schade op hun kosten te herstellen. Thermische breuken vallen echter niet onder garantie. Het betreft hier namelijk geen productie- of montagefout, maar een alledaags natuurverschijnsel, dat eenvoudig voorkomen kan worden door bovenstaande aanbevelingen op te volgen. Particulieren kunnen derhalve bij thermische breuk geen aanspraak maken op garantie bij hun glaszetter (en de glasverwerkende bedrijven op hun beurt niet bij hun glasproducent), maar dienen hun glasverzekeraar aan te spreken.